tekort-eiwitinname-patienten

Grootschalig onderzoek toont aan dat genoeg eiwitinname een grote uitdaging blijft voor ziekenhuizen

Onderzoek van Clinical Nutrition toont aan dat bij slechts 1 op de 5 ziekenhuizen in Nederland meer dan 60% van de patienten pas op de 4de genoeg eiwit binnenkrijgt. 

In dit omvangrijk onderzoek is gekeken naar de eiwitinname van bijna 340.000 ondervoede patienten in het ziekenhuis in de periode 2009-2019. 

Uitdaging
Het onderzoek heeft aangetoond dat het echt een uitdaging is voor ziekenhuizen om elke dag tot de benodigde eiwitinname te komen. Omdat voeding en voedingsstoffen essentieel zijn in het laten functioneren van het lichaam. Bij Daily Nutrition focussen wij ons op een 6-tal aspecten, van sensorisch eigenschappen tot cognitieve ondersteuning.

Sterker nog, het aantal ziekenhuizen met een ‘matige’ score op eiwitinname naar in de periode 2015-2019 zelfs toe.

Ondervoed
Wat het onderzoek verder ook inzichtelijk maakte is dat gemiddeld 14%-15% van de patiënten ondervoed is. Vervolgens werd er ingezoomd op de afdelingen geriatrie, oncologie, gastro-enterologie en interne geneeskunde. Op deze afdeling zijn maar liest tussen de 27% en 38% van de patiënten ondervoed. En ondervoeding gaat bijna altijd gepaard met meer complicaties, verhoogde mortaliteit, langere geneesduur en verblijfsduur in het ziekenhuis en hogere ziektekosten.

Belang eiwit
Ook dit onderzoek toont aan hoe essentieel eiwit is als voedingsstof. Het is van groot belang dat de eiwitinname per dag wordt gerealiseerd voor een sneller herstel, zowel in het ziekenhuis maar ook eenmaal thuis. Om die reden is het ook belangrijk dat eiwit in het dagdagelijkse leven voldoende wordt ingenomen. Op onze pagina Alles over eiwit kan je precies teruglezen wat het eiwitinname advies bedraagt. Je kan het ook snel uitreken via onze eiwitcalculator