Waarom eiwit zo belangrijk is voor de oudere!

Eiwit is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten. Eiwitten zijn samengesteld uit een 22-tal verschillende aminozuren en zijn stoffen uit voeding die in de maag en darmen worden afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en worden dan op alle plaatsen van het lichaam gebruikt als bouwstenen van nieuwe eiwitten. Die nieuwe eiwitten zijn weer nodig om bijvoorbeeld spieren, organen, bloed en allerlei stoffen in het lichaam op te bouwen. 

Een oudere heeft, elke dag opnieuw, 1,2g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig aan eiwit ter ondersteuning van een gezond en sterk lichaam. Het is belangrijk om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je normale voeding te halen. Denk hierbij bijv. aan zuivel, vis, noten, eieren. Omdat het voor ouderen vaak een grote uitdaging is om deze hoeveelheid eiwitbehoefte uit normale voeding te halen biedt Daily Nutrition een evenwichtig en gezond assortiment aan op de dagelijkse voeding. 

Er zijn verschillende soorten eiwitten.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Hieronder beschrijven wij in het kort de meeste voorkomende eiwitten in voeding. 

Wei-eiwit

Wei-eiwitten zijn eiwitten afkomstig uit melk.

Hiervan bestaat 80% uit caseïne-proteïne en de overige 20% uit weiproteïne.

Wei-eiwit is een korte keten en bevat veel essentiële aminozuren en kenmerken zich door haar hoge biologische waarde. Dit betekent dat wei-eiwit snel omgezet kan worden in een zeer hoog aandeel lichaamseigen eiwitten.

 

Caseïne

Caseïne eiwitten komt voort uit de vaste stoffen van melk. Caseïne-eiwit is afkomstig van koemelk*. 

Eén van de grootste verschillen met wei-eiwit is dat Caseïne-eiwit een langzaam verteerbaar eiwit is. Hiermee brengt het een langere, constantere stroom van aminozuren naar het lichaam. 

Een andere voordeel van caseïne-eiwit is dat het ook calcium en fosfor bevat, twee belangrijke mineralen voor de gezondheid van tanden en botten. 

 

 

*Niet geschikt voor mensen met koemelk allergie

Ei-eiwit

Eieren bevatten veel eiwitten. Daarnaast kenmerken eieren zich door lage vet- en koolhydraatgehalte.

Eieren hebben ook een uitstekend aminozuurprofiel en daarmee zijn eieren een uitstekende eiwitten bron voor het lichaam.

Het enige nadeel is dat je (heel) veel eieren moet eten om tot de gewenste eiwitinname te komen. 

 

Plantaardig eiwit

Plantaardige eiwitten zijn afkomstig uit bijv. sojabonen, pinda’s, rogge, linzen, havervlokken, erwten, cashewnoten. 

Plantaardige eiwitten zijn bijzonder geschikt voor veganisten en voor iedereen met een lactosevrij dieet.

Plantaardige eiwitbronnen hebben vaak een net mindere aminozuursamenstelling in hoeveelheid vs dierlijke eiwitten. Toch zijn er ook veel voordelen aan plantaardig eiwit. Ze zijn licht verteerbaar, ze kunnen een beschermend effect hebben op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en ze bevatten van nature heel veel vezels, vitaminen en mineralen.

Functie eiwit

Eiwit heeft speelt een hele belangrijke rol in ons menselijke lichaam. Ons lichaam bestaat zelfs voor 17% uit eiwitten. Eiwitten hebben verschillende functies:

  1. Bouwstof voor spierweefsel voor het hele lichaam zoals armen en benen maar ook bijv. het hart en andere organen. 
  2. Eiwit bevat alle essentiele aminozuren die nodig zijn om enzymen op te bouwen die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering voor de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten.
  3. Hormonen worden door het lichaam zelf gemaakt uit aminozuren (van eiwit) o.a. ten behoeve van processen zoals de spijsvertering en stofwisseling.
  4. Eiwitten zijn essentieel als transportmiddel voor andere stoffen om zich te binden of te omhullen zodat ze door het bloed kunnen worden vervoerd door geheel het lichaam.
  5. Anti-stoffen dragen bij aan de weerstand en die worden weer opgebouwd uit de aminozuren afkomstig uit eiwit.
  6. Het lichaam gebruikt eiwit als brandstof wanneer er niet voldoende vetten en koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn om te verbranden om energie aan te wenden. 

Refererend aan het laatste punt 6. Daarom is het ook van groot belang dat de ouderen naast voldoende eiwitten ook voldoende (gezonde) koolhydraten (vezels) en vetten binnen krijgen. 

Ondersteuning voor ouderen

Eiwit is dus een zeer belangrijke voedingsstof voor het lichaam en dienen om een goed evenwicht te houden tussen de afbraak en de opbouw van het lichaamseigen eiwit ter ondersteuning van het goed functioneren van het lichaam. 

Ouderen hebben dus een grotere eiwitbehoefte, alleen zien wij dat bij 1 op de 4 ouderen deze belangrijke eiwitinname niet gehaald wordt (1).

Waarom is dit eiwit zo belangrijk voor ouderen?

Naarmate we ouder worden neemt onze spierkracht en spiermassa progressief af. Vanaf ons dertigste levensjaar begint dit proces en vanaf ons vijftigste levensjaar neemt onze spiermassa met 1% tot 2% per jaar af. En vanaf ons 70-ste levensjaar gaat dit nog sneller (zie afbeelding). 

Zoals de afbeelding laat zien neemt de spiermassa significant af bij het ouder worden. Wanneer dit verlies niet wordt voorkomen en/of beperkt vergroot dit het risico om te vallen, botbreuken, afnemende weerstand hetgeen uiteindelijk leidt tot negatieve impact van zelfredzaamheid en een toename van (langdurige) zorg(2). 

Het is dus van belang dat naarmate je ouder wordt de focus ligt op de inname van eiwitverrijkte voedingsmiddelen, bij voorkeur gecombineerd met een gezonde portie (kracht) beweging aangezien dit bijdraagt aan het behoud van de kritische spiermassa(3). Ook van belang is de rol van voldoende vitamine D bij het behoud van spierfuncties(4). 

De volgende afbeelding laat onze indicatie zien van het eiwitinname tekort onder ouderen per dag. 

Eiwitinname tekort

Eiwitaanbeveling

Om de spiersynthese bij ouderen te stimuleren hebben zij een hogere behoefte aan essentiële aminozuren zoals bijvoorbeeld leucine, isoleucine en valine(5). Deze aminozuren worden essentieel genoemd omdat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en via voeding verkregen moeten worden. 

Op basis van (internationaal) deskundigen (6) is de aanbeveling voor 65 jaar en ouder betreffende eiwitinname als volgt:

  • Voor gezonde ouderen 1g tot 1,2g eiwitten x kg lichaamsgewicht per dag (preventief)
  • 1,2g tot 1,5g eiwitten x kg lichaamsgewicht per dag voor ondervoede ouderen of oudere die in de risicosfeer zitten van ondervoeding.
 

Omdat wij vaak zien dat ouder worden gepaard (kan) gaat (gaan) met minder eetlust is het voor veel ouderen moeilijk om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit te komen (7).

Onderzoek toont aan dat ongeveer 10% van de thuiswonende ouderen en 1/3 in de verzorgingshuizen minder dan 0,7g eiwitten x kg lichaamsgewicht consumeren(8).

Om de spiereiwitsynthese te maximaliseren laat onderzoek zien dat een gelijkmatige eiwitinname over de dag succesvoller is (9). 

Het is daarom ook om bovenstaande redenen dat Daily Nutrition haar assortiment zo samenstelt dat het de ouderen perfect in staat stellen om gedurende de dag aan de gewenste hoeveelheid eiwitinname te komen, en dit aangevuld met bijv. vezels. Daarnaast zijn al onze producten zeer laag in suiker.

Kortom een kleine aanpassing, groot verschil. Zie hieronder een voorbeeld hoe een dagdagelijks menu eenvoudig aangepast kan worden met onze producten.

Bekijk hier ons assortiment

Geraadpleegde bronnen/referenties:

1. Stuurgroep Ondervoeding
2. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, et al. Sarcopenia: Revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. Published online 2019. doi:10.1093/ageing/afy169
3. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021
4. Rizzoli R, Biver E, Bonjour JP, et al. Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis Fou. Osteoporos Int. Published online 2018. doi:10.1007/s00198-018-4534-5
5. Burd NA, Gorissen SH, Van Loon LJC. Anabolic resistance of muscle protein synthesis with aging. Exerc Sport Sci Rev. Published online 2013. doi:10.1097/JES.0b013e318292f3d5
6. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021, Deutz NEP, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. Published online 2014. doi:10.1016/j.clnu.2014.04.007
7. Giezenaar C, Chapman I, Luscombe-Marsh N, Feinle-Bisset C, Horowitz M, Soenen S. Ageing is associated with decreases in appetite and energy intake— A meta-analysis in healthy adults. Nutrients. Published online 2016. doi:10.3390/nu8010028
8. Cruz-Jentoft AJ, Kiesswetter E, Drey M, Sieber CC. Nutrition, frailty, and sarcopenia. Aging Clin Exp Res. Published online 2017. doi:10.1007/s40520-016-0709-0
9. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021

error:
Chat openen
U kunt ons ook via Whatsapp bereiken