Ondervoeding bij ouderen

Bouwen aan de toekomst

Wij bouwen aan de toekomst van vitaal ouder worden. Ondervoeding bij ouderen is een groot probleem in Nederland met als resultaat dat maar liefst 1 op de 4 ouderen (65+) ondervoed is. En het aantal ouderen in Nederland groeit de komende 10 jaar significant, we worden (gelukkig) steeds ouder. En daarmee groeit het verlangen om gezond oud te worden!

Een gezonde levensstijl is dus van groot belang en is niet alleen goed ter preventie van ondervoeding. Het brengt zelfs meer levensenergie (zelf meedoen met de maatschappij, in balans zijn, gelukkig zijn) en  draagt hiermee dan ook significant bij aan een hogere kwaliteit van leven!

senior-family-woman-group-shoulder

1 op de 4

1 op de 4 ouderen (65+) is ondervoed. Dit betekent dat bij 25% van de ouderen de voedingsinname te laag ligt.

Gevolgen ondervoeding

De gevolgen bij ondervoeding zijn groot hetgeen leidt tot een mindere kwaliteit van leven

Groot tekort aan eiwit

+/- 26 gram eiwit per dag komen ouderen te kort in hun dagelijkse voedingspatroon terwijl eiwitten essentieel zijn voor de opbouw en werking van spieren en organen.

30 minuten per dag

Een goede conditionele staat van het lichaam zorgt voor een sterker lichaam, een goede mobiliteit en gezondere geest. Elke dag bewegen is zo belangrijk.

Lekker genieten!

Het assortiment van Daily Nutrition is de lekkere, smaakvolle en eiwitrijke (bij)voeding om lekker van te genieten!

Hogere kwaliteit van leven

Daar draait het bij Daily Nutrition om. Een gezonde levensstijl brengt niet alleen meer levensenergie, het draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven!

Maar wat is ondervoeding?

Ondervoeding is het ongewenst verlies van gewicht, met name van spiermassa, als gevolg van nutritionele disbalans tussen voedingsinname en (lichamelijke) voedingsbehoefte, met directe (negatieve) gevolgen voor het dagelijkse functioneren.

Lees hieronder verder wat Ondervoeding nog meer inhoudt en wat je er allemaal aan kan doen.

doctor-23

Oorzaken ondervoeding

Geen tot zeer weinig eetlust bij ouderen is een van de grootste oorzaken van ondervoeding.

Doordat er te weinig voedingsstoffen worden geconsumeerd, ontstaat er een tekort van allerlei belangrijke bouwstenen in het lichaam. Denk hierbij hoofdzakelijk aan eiwit en vezels. Dit noemen wij ook wel nutritionele disbalans.

doctor-05

Symptomen ondervoeding

De eerste tekenen van ondervoeding lijken vaak wat vage klachten te zijn. Klachten die ouderen vaker vertonen. Denk hierbij aan verwardheid, langzame wondgenezing, gewichtsverlies of het koud hebben. Dit brengt wellicht niet direct de gedachte op dat dit symptomen van ondervoeding zijn, hetgeen het wel vaak is. Hoe weet je of het daadwerkelijk gaat om ondervoeding?

old-man-nursing-home-700x800-1

Gevolgen ondervoeding

Wanneer je kampt met ondervoeding heeft dit een groot effect op lichaam en geest. Voeding is een primaire levensbehoefte en voeding hebben we nodig om ons te kunnen ontwikkelen en om lichamelijk goed te functioneren, op welke leeftijd dan ook. Is er een langdurig tekort aan de juiste voedingsstoffen, dan leidt dit er toe dat de spieren en botten in sterkte afnemen.

Man-met-de-cracker_700x800

Behandeling ondervoeding

Naast zaken als het verbeteren van de ambiance, tijdstip en spreiding van maaltijden is het van het grootste belang dat de ouderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen per maaltijd/eetmoment. Concreet betekent dit producten die zeer hoog in eiwit, vezels en/of energie zitten, zoals de producten van Daily Nutrion die ouderen (preventief) ondersteunen in hun strijd tegen ondervoeding.

doctor-06

Preventie ondervoeding

De preventie van ondervoeding bij ouderen is erg belangrijk, omdat dit ziektebeeld helaas erg vaak voorkomt. Het is daarom van belang om al op jonge(re) leeftijd gezond te eten en onder meer goed te leten op je eiwitinname. Wij adviseren daarom ook om om contact op te nemen met een diëtist die hierin goed ondersteuning kan bieden. De specialisten bij uitstek!

Dieet-advies-700x800-1

Aanbevolen voedingsinname

Eiwit is een een van de belangrijkste en daarmee essentiële voedingsstof die nodig is voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten. Ouderen (65+) hebben, elke dag opnieuw, 1,2g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig aan eiwit ter ondersteuning van een gezond en sterk lichaam. Omdat ouderen niet meer gaan eten (grotere porties) is het van belang dat wat ze eten zeer rijk is aan eiwitten.

Hoe onze producten bijdragen tegen ondervoeding.

het lichaam en belang van eiwitten

Wat gun jij jouw lichaam?

Kies voor 1 van onderstaande pakketten ter extra ondersteuning voor je lichaam of bezoek onze webshop en kies je eigen selectie aan producten.

Startpakket

Een hele mooie mix aan eiwitrijke
producten om mee te beginnen.

Vitaliteitspakket

Bouw mee aan je Vitaliteitspensioen met met
dit pakket aan eiwit en vitaminen & mineralen

Ondervoeding

Voorkom en/of bestrijdt Ondervoeding met dit krachtige
pakket aan eiwitten voor gewichtsbehoud en mobiliteit.