✓ Gratis verzending vanaf €10,00

✓ Gezond & Sterk lichaam

✓ Erkend door diëtisten

Daily Nutrition I Gezond & Sterk Lichaam
productwaardering5.00 / 5
19 beoordelingen

PARTNER VAN

Health valley partners

Eiwit

Waarom eiwit zo belangrijk is!

Eiwit als essentiële voedingsstof

Eiwit is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten. Eiwitten zijn samengesteld uit een 22-tal verschillende aminozuren en zijn stoffen uit voeding die in de maag en darmen worden afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en worden dan op alle plaatsen van het lichaam gebruikt als bouwstenen van nieuwe eiwitten. Die nieuwe eiwitten zijn weer nodig om bijvoorbeeld spieren, organen, bloed en allerlei stoffen in het lichaam op te bouwen.

 

Eiwitpoeder

De behoefte aan eiwit verschilt.

Voor gezonde volwassen tot 55 jaar wordt per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag voorgeschreven.

Ouderen (65+) hebben, elke dag opnieuw, 1,2g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig aan eiwit ter ondersteuning van een gezond en sterk lichaam.

Voor Sporters bestaan verschillende adviezen. Lees hierover meer op onze pagina SPORT.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je normale voeding te halen. Denk hierbij bijv. aan zuivel, vis, noten, eieren. Omdat het voor vaak een grote uitdaging is om deze hoeveelheid eiwitbehoefte uit normale voeding te halen biedt Daily Nutrition een evenwichtig en gezond assortiment aan op de dagelijkse voeding.

De funties van eiwit

Eiwit speelt een hele belangrijke rol in ons menselijke lichaam. Ons lichaam bestaat zelfs voor 17% uit eiwitten. Eiwitten hebben verschillende functies:

N

Bouwstof

Eiwit is belangrijk als bouwstof voor spierweefsel voor het hele lichaam zoals armen en benen maar ook bijv. het hart en andere organen. 

N

Essentiële aminozuren

 Eiwit bevat alle essentiele aminozuren die nodig zijn om enzymen op te bouwen die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering voor de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten.

N

Hormonen

Hormonen worden door het lichaam zelf gemaakt uit aminozuren (van eiwit) o.a. ten behoeve van processen zoals de spijsvertering en stofwisseling.

N

Transportmiddel

Eiwitten zijn essentieel als transportmiddel voor andere stoffen om zich te binden of te omhullen zodat ze door het bloed kunnen worden vervoerd door geheel het lichaam.

N

Weerstand

Anti-stoffen dragen bij aan de weerstand en die worden weer opgebouwd uit de aminozuren afkomstig uit eiwit.

N

Brandstof

Het lichaam gebruikt eiwit als brandstof wanneer er niet voldoende vetten en koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn om te verbranden om energie aan te wenden. Het is daarom ook van groot belang dat de ouderen naast voldoende eiwitten ook voldoende (gezonde) koolhydraten (vezels) en vetten binnen krijgen. 

Ondersteuning voor volwassen en ouderen

Eiwit is dus een zeer belangrijke voedingsstof voor het lichaam en dienen om een goed evenwicht te houden tussen de afbraak en de opbouw van het lichaamseigen eiwit ter ondersteuning van het goed functioneren van het lichaam. 

Ouderen hebben dus een grotere eiwitbehoefte dan jong volwassen. Alleen zien wij naarmate wij ouder worden dat bij 1 op de 4 ouderen deze belangrijke eiwitinname niet gehaald wordt (1).

Waarom is dit eiwit zo belangrijk voor als je ouder wordt en bent?

Naarmate we ouder worden neemt onze spierkracht en spiermassa progressief af. Vanaf ons dertigste (30) levensjaar begint dit proces en vanaf ons vijftigste (50) levensjaar neemt onze spiermassa met 1% tot 2% per jaar af. En vanaf ons 70-ste levensjaar gaat dit nog sneller (zie afbeelding).

Zoals de afbeelding laat zien neemt de spiermassa significant af bij het ouder worden. Wanneer dit verlies niet wordt voorkomen en/of beperkt vergroot dit het risico om te vallen, botbreuken, afnemende weerstand hetgeen uiteindelijk leidt tot negatieve impact van zelfredzaamheid en een toename van (langdurige) zorg(2).

Het is dus van belang dat naarmate je ouder wordt de focus ligt op de inname van eiwitverrijkte voedingsmiddelen, bij voorkeur gecombineerd met een gezonde portie (kracht) beweging aangezien dit bijdraagt aan het behoud van de kritische spiermassa(3). Ook van belang is de rol van voldoende vitamine D bij het behoud van spierfuncties(4). En dit begint dus al vanaf je 30-ste levensjaar!

De volgende afbeelding laat onze indicatie zien van het eiwitinname tekort onder ouderen (65+) per dag.

Eiwitinname tekort
sporters

Voor Sporters ligt de eiwit aanbeveling op 1,4 gram tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag.

ouderen

1,2 gram tot 1,5 gram eiwitten x kg lichaamsgewicht per dag voor ondervoede ouderen of oudere die in de risicosfeer zitten van ondervoeding.

Om de spiersynthese te stimuleren heeft je lichaam een hoge behoefte aan essentiële aminozuren zoals bijvoorbeeld leucine, isoleucine en valine(5). Deze aminozuren worden essentieel genoemd omdat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en via voeding verkregen moeten worden.

Op basis van (internationaal) deskundigen (6) is de aanbeveling voor 65 jaar en ouder betreffende eiwitinname als volgt:

– Voor gezonde ouderen 1g tot 1,2g eiwitten x kg lichaamsgewicht per dag (preventief)

– 1,2g tot 1,5g eiwitten x kg lichaamsgewicht per dag voor ondervoede ouderen of oudere die in de risicosfeer zitten van ondervoeding.

Omdat wij vaak zien dat ouder worden gepaard (kan) gaat (gaan) met minder eetlust is het voor veel ouderen moeilijk om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit te komen (7). Onderzoek toont aan dat ongeveer 10% van de thuiswonende ouderen en 1/3 in de verzorgingshuizen minder dan 0,7g eiwitten x kg lichaamsgewicht consumeren(8). Om de spiereiwitsynthese te maximaliseren laat onderzoek zien dat een gelijkmatige eiwitinname over de dag succesvoller is (9).

Het assortiment van Daily Nutrition is zo samengesteld dat het jouw lichaam gedurende je verschillende levensfasen in staat stelt om elke dag aan de gewenste hoeveelheid eiwitinname te komen, en dit aangevuld met bijv. vezels. Daarnaast zijn al onze producten zeer laag in suiker.

Kortom een kleine aanpassing, groot verschil. Zie hieronder een voorbeeld hoe een dagdagelijks menu eenvoudig aangepast kan worden met onze producten.

voedingsplan
kleine aanpassing, groot verschil

Tot slot: Er zijn verschillende soorten eiwit

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Hieronder beschrijven wij in het kort de meeste voorkomende eiwitten in voeding. 

wei eiwit

Wei-eiwitten zijn eiwitten afkomstig uit melk.

Hiervan bestaat 80% uit caseïne-proteïne en de overige 20% uit weiproteïne.

Wei-eiwit is een korte keten en bevat veel essentiële aminozuren en kenmerken zich door haar hoge biologische waarde. Dit betekent dat wei-eiwit snel omgezet kan worden in een zeer hoog aandeel lichaamseigen eiwitten.

Eiwit poeder

Caseïne eiwit

Caseïne eiwitten komt voort uit de vaste stoffen van melk. Caseïne-eiwit is afkomstig van koemelk*. 

Eén van de grootste verschillen met wei-eiwit is dat Caseïne-eiwit een langzaam verteerbaar eiwit is. Hiermee brengt het een langere, constantere stroom van aminozuren naar het lichaam. 

Een andere voordeel van caseïne-eiwit is dat het ook calcium en fosfor bevat, twee belangrijke mineralen voor de gezondheid van tanden en botten. 

ei eiwit

Eieren bevatten veel eiwitten. Daarnaast kenmerken eieren zich door lage vet- en koolhydraatgehalte.

Eieren hebben ook een uitstekend aminozuurprofiel en daarmee zijn eieren een uitstekende eiwitten bron voor het lichaam.

Het enige nadeel is dat je (heel) veel eieren moet eten om tot de gewenste eiwitinname te komen.

plantaardig eiwit

plantaardig eiwit

Plantaardige eiwitten zijn afkomstig uit bijv. sojabonen, pinda’s, rogge, linzen, havervlokken, erwten, cashewnoten. 

Plantaardige eiwitten zijn bijzonder geschikt voor veganisten en voor iedereen met een lactosevrij dieet.

Plantaardige eiwitbronnen hebben vaak een net mindere aminozuursamenstelling in hoeveelheid vs dierlijke eiwitten. Toch zijn er ook veel voordelen aan plantaardig eiwit. Ze zijn licht verteerbaar, ze kunnen een beschermend effect hebben op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en ze bevatten van nature heel veel vezels, vitaminen en mineralen.

Waarom Daily Nutrition?

“Het assortiment van Daily Nutrition is een ideale aanvulling op voedingsgebied voor cliënten die een dieet willen volgen en voor cliënten die ondervoed zijn.
De producten zijn rijk in eiwit (belangrijk in de ondersteuning van spiermassa) en aangevuld met andere belangrijke voedingsstoffen zoals bijv. vezels. En ze smaken ook zeer lekker!”

Miranda Kienhuis

Directeur Diëtistengroep Nederland

“Door het gebruik van de producten van Daily Nutrition is het voor ouderen en senioren makkelijker om dagelijks aan hun eiwit en vezel behoefte te voldoen. De producten bevatten eiwitten van goede kwaliteit die nodig zijn voor het behoud of opbouw van spieren en een goede conditie. Prettig dat er veel aandacht is voor een goede smaak. Ik raad de producten zeker aan!”

Eline Spiering

Diëtist Kalorama

Daily Nutrition heeft mooie en hele lekkere eiwitrijke tussendoortjes ontwikkeld. Naast de eiwit verrijkte drinkvoedingen die al op de markt zijn is dit een echt een zeer goede en waardevolle aanvulling. De producten zijn echt goed van smaak en ze bieden die extra eiwit die soms nodig is als dit niet in de hoofdmaaltijden voldoende aanwezig is.

Danielle Westerman

Diëtist & Coach

Wij bouwen aan de toekomst van vitaal ouder worden!

085 060 62 79

info@daily-nutrition.nl

Geraadpleegde bronnen/referenties:

1. Stuurgroep Ondervoeding
2. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, et al. Sarcopenia: Revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. Published online 2019. doi:10.1093/ageing/afy169
3. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021
4. Rizzoli R, Biver E, Bonjour JP, et al. Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis Fou. Osteoporos Int. Published online 2018. doi:10.1007/s00198-018-4534-5
5. Burd NA, Gorissen SH, Van Loon LJC. Anabolic resistance of muscle protein synthesis with aging. Exerc Sport Sci Rev. Published online 2013. doi:10.1097/JES.0b013e318292f3d5
6. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021, Deutz NEP, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. Published online 2014. doi:10.1016/j.clnu.2014.04.007
7. Giezenaar C, Chapman I, Luscombe-Marsh N, Feinle-Bisset C, Horowitz M, Soenen S. Ageing is associated with decreases in appetite and energy intake— A meta-analysis in healthy adults. Nutrients. Published online 2016. doi:10.3390/nu8010028
8. Cruz-Jentoft AJ, Kiesswetter E, Drey M, Sieber CC. Nutrition, frailty, and sarcopenia. Aging Clin Exp Res. Published online 2017. doi:10.1007/s40520-016-0709-0
9. Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: A position paper from the prot-age study group. J Am Med Dir Assoc. Published online 2013. doi:10.1016/j.jamda.2013.05.021

U kunt ons ook via Whatsapp bereiken