Aanbevolen hoeveelheid basis voedingsstoffen voor 70+

Bij onze pagina Voeding heeft u de algemene informatie kunnen teruglezen over de belangrijkste voedingswaarden die op een product worden beschreven. Op deze pagina gaan wij vanuit Daily Nutrition in op ons voedingsadvies voor ouderen. Dit voedingsadvies is enerzijds gebaseerd op (wetenschappelijke) informatie uit de markt alsmede gebaseerd op onze eigen advies (mening) die wij hebben gevormd uit deze informatie, uit gesprekken met diëtisten en met ouderen zelf.

Vooropgesteld is prevalentie van ondervoeding is alle sectoren van de Nederlandse gezondheidszorg te hoog. Wat wij ‘weten’ is dat 1 op de 4 ouderen ondervoed zijn. Al spreken wij soms diëtisten die geneigd zijn dit 1 op 3 te benoemen. Kortom, ondervoeding is dichterbij dan je denkt.

 

Dit laatste ligt besloten dat, ingegeven vanuit overheidsbeleid, steeds meer ouderen langer thuis wonen. De verwachting is dan ook dat de prevalentie van ondervoeding bij ouderen verder zal toenemen. Niet alleen wonen ouderen dus langer op zichzelf (wat op zich heel mooi is), het aantal ouderen in Nederland zal de komende 10 jaar ook significant groeien. +900.000 volgens het CBS. 

Helaas ligt de aandacht en focus op dit zeer serieuze probleem nog verre van het niveau waar het zou moeten zijn. Dit terwijl verschillende studies aantonen dat nutritioneel verrijkte voedingsproducten, zoals eiwitverrijkte producten hun meerwaarde hebben bewezen(1). 

In onderstaand overzicht treft u onze algemene aanbeveling aan voor ouderen vanaf 70 jaar en ouder. Voor specifiek advies verwijzen wij u graag door naar onze partners en/of uw lokale diëtist. 

Geraadpleegde bronnen/referenties:

1. Burd NA, Gorissen SH, Van Loon LJC. Anabolic resistance of muscle protein synthesis with aging. Exerc Sport Sci Rev. Published online 2013. doi:10.1097/JES.0b013e318292f3d5

error:
Chat openen
U kunt ons ook via Whatsapp bereiken